dimarts, 6 d’abril del 2010

Les campanes d´Alfondeguilla (II).

El tocs a Alfondeguilla (tradicionals).


Quan el sacristà o el capellà anunciaven la celebració de la Santa Misa, cada dia, es donava l´avis amb una campana, concretament, amb la campana més gran. Es tocaven unes quantes batallades i al final es tocava un sola que indicava de quin toc es tractava. Una sola campanada al final indicava que era el primer toc, dos indicaven que era el segon i per al trecer avís per a la misa es donaven tres tocs.

Per als diumenges o les festes d´Alfondeguilla els tocs eren distints. Al principi es tocaven unes quantes batallades amb la més xicoteta i a continuació una campanada amb la més grossa, per a seguir el toc amb ambdues campanes alhora.

Antigament, quan era festa es voltejava a les 7 del matí. Ara els voltejos es realitzen a les 9 del matí o a migdia.

L´actual sacristà comenta que quan ell s´encarregava de realitzar els tocs a mà donava entre 75 i 110 batallades. Mentre que ara electricàment cap dels seus tocs superen les 50 campanades.

Quan mor algú es realitzen un tocs diferents. Es començava tocant amb les tres campanes juntes "el dran". Segons si la persona morta és un home, un dona o un xiquet, el nombre de "drans" són diferents. Tres per a un home, dos per a dona, mentre que per a xiquet es realitzava el toc de la missa de festa (volteig).

Per a realitzar els tres tocs, en les misses d´Alfondeguilla, Vicente Herrero recorda que pujava a l´alt de la torre per a realitzar el primer toc i s´esperava allí dalt per a realitzar el segon. A continuació, i despr´s de preparar tot el necessari per a l´Eucaristia, pujava altra vegada a l´alt i anunciava amb un tercer toc l´hora de començar la Santa Missa.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada