dilluns, 22 de juliol de 2013

Les campanes en temps de la 2ª República (L´entrevista)

Durant la Guerra Civil les 3 campanes (en aquell moment) existents al campanar van ser tirades a terra quan la població d´Alfondeguilla, encara no havia estat evacuada. Durant aquell període i segons afirma l´entrevistada:

- “De todos modos com no haviem de tocar a missa, ni als anterros que tampoc mos disaven tocar. Des del 14 d´abril que varen entrar ells hasta el 39 anterro ací no ha anat cap a la iglesia i de casa al cementeri..... missa si que en feien però com la féien tancà i provessons tampoc. Les provessons les feen per dins de les capelles eixien de la capella de la Puríssima i paca l´altar”.

Les campanes al parèixer estaven advocades als mateixos sants i hi havia 3 fins a l’any 1985 amb la mecanització de les campanes s´en va fondre una de nova per al portal que fins al moment restava tapiat.

Segons afirma “la tia” Fina:

- “Quan se va acabar la Guerra s´en va quedar una a la plaça una campana, i ixa campana no tenia la truja de fusta i van posar un trepode de tres cabirons davant de casa de este “Cirera” i van penjar la campana i tocaen: tiqui tin, tiqui tin aixina a missa. I en una corriola la varen penjar en el trepode ixe dels tres cabirons i allí, tocava el sagristà hasta que van fer les altres campanes que les van fer en Silla”.
  “Al calvari, tamé varen llevar al Cristo i el varen cremar allí i van trencar el simbolet i el varen tirar de dalt baix i en acabant el varen fer nou”.


Durant el període de la 2ª República, a la base del campanar es va obrir una nova porta per a accedir al rellotge i a les campanes sense necessitat de passar per dins del temple i aquestes últimes eren voltejades fins al moment de la seua destrucció per a festivitats cíviques com el 14 d´abril per a celebrar el dia de la República.Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada